O klimatyzacji

Dodane: 14-09-2017 05:40
O klimatyzacji Serwis klimatyzacji

Wadą jest wysoki koszt eksploatacji i

Najważniejszym obszarem zastosowań chłodnictwa jest utrwalanie, przechowywanie i transport łatwo psujących się artykułów spożywczych. Przeciwieństwie do innych metod utrwalania technika chłodnicza pozwala zachować produkty w pierwotnym stanie świeżości, bez zmiany smaku, koloru, czy zawartości witamin. Wadą jest wysoki koszt eksploatacji i utrzymania łańcucha chłodniczego oraz wysoki koszt czynników chłodniczych. Obniżenie temperatury produktów spowalnia tempo przemian fizycznych, biochemicznych i mikrobiologicznych. Aktywność endogennych enzymów zmniejsza się, wzrost większości bakterii i pleśni zostaje zahamowany. Następuje zmniejszone parowanie i mniejszy ubytek masy produktu. Spowalniają się procesy utleniania tłuszczów.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chłodnictwo


Potrzeba klimatyzacji

Jak większość z Was pewnie wie, w Polsce mamy coraz wyższe temperatury latem, a co za tym idzie w naszych domach i mieszkaniach temperatura osiąga nieznośnie wysoki poziom. Dlatego coraz więcej osób inwestuje w klimatyzatory.

Taka inwestycja może nie zwróci się bezpośrednio, ale zwiększymy swój komfort i dobre samopoczucie, a co za tym idzie nasza produktywność wzrośnie i nie będziemy się tak źle czuć w upały. Ponadto klimatyzacja wcale nie jest aż taka droga- wystarczy bowiem już 500zł, aby kupić mały i wydajny klimatyzator wolno stojący. W sam raz do ochłodzenia jednego średniej wielkości pokoju.


Wykorzystanie podczerwieni

Kamery termowizyjne wykorzystują podczerwień - dzięki temu można wykonać np. audyt energetyczny, lub zdiagnozować ognisko choroby. Podczerwień emitują wszystkie organizmy cieplne, w naturze drapieżniki takie jak węże potrafią zlokalizować ofiarę dzięki temu, że wydziela ona ciepło. Promieniowanie podczerwone można wykorzystać w technice grzewczej, sa to tzw. promienniki.